Nuuskumatto

helmikuuta 28, 2020

Jossain facebookin ryhmässä mainostettiin nuuskumaton tekemistä jo jonkin aikaa sitten ja ajattelin koirien omistajana, että tuon tekemistä täytyy joskus kokeilla. Päätin tehdä ensimmäisen mattoni synttärilahjaksi siskoni cottonille Islalle. Löysin siihen ohjeen netistä. Mustissa ja mirrissä on myös ollut nyt myynnissä nuuskumattoja, mutta niiden ikävänä puolena pidän fleece-materiaalia, jonka sisältämästä haitallisesta mikromuovista on paljon uutisoitu. Halusin itse kokeilla tehdä nuuskumaton luonnonkuidusta ja tähän tarkoitukseen valikoitui vanha lakana. Itsetehdyssä matossa voit myös itse määritellä kuinka korkean profiilin haluat maton paloista. Nuuskumattoon voi piilottaa esimerkiksi herkkuja, joita koira voi etsiä. Matosta tulee ryijymäinen, ikään kuin ruohikko, jonka uumenista on hauska etsiä namuja. Nenänkäyttötehtävät ovat mainiota lajityypillistä käytöstä, joka samalla rauhoittaa koiraa ja tarjoaa mukavaa puuhaa. Matto on helppo tehdä, mutta vaatii aikaa.


Tarvikkeet nuuskumattoon

-pala liukuestemattoa (Ostin Tokmannilta)
- vanha lakana tai muuta tekstiiliä (ei fleece, frotee, tms. pöllyävä)
- sakset
- ja etenkin: aikaa

Itsetehty matto on edullinen etenkin jos käyttää vanhaa lakanaa, koska ainoa kulu tulee vain liukuestematosta. Päätin tehdä ison nuuskumaton, jotta sinne voisi piilottaa enemmän namuja. Leikkasin liukuestematosta 40x45cm kokoisen palan pohjaksi, jota varten aloin leikkaamaan lakanasta suikaleita. Suikaleista leikkasin sitten pienempiä paloja, n. 2,5cm x 13cm. 

Minusta oli helpointa leikata lakanaa lattialla

Palan koko n. 2,5cm x 13cm

Pala pujotetaan verkkoon ja kiinnitetään solmulla

Pujotin aina joka toiseen, mikä riitti mainiosti sopivaksi tiheydeksi


Palojen sitominen on aikaa vievää puuhaa, mutta se sujuu mukavasti samalla ohjelmaa katsellessa tai jotain kuunnellessa. Kannattaa välillä pitää taukoja ja tehdä pientä jumppaa välissä, sillä usein se maton teko-asento ei ole mikään paras mahdollinen. Kun matto alkaa valmistua niin kannattaa samalla nappailla ylimääräisiä irtolankoja pois, joita paloista lähtee. Itse myös imuroin maton vielä ylimääräisten lankojen irroittamiseksi. Maton voi pestä koneessa, mutta kuivuminen voi kestää. Tällä samalla tyylillä voisi tehdä periaatteessa vaikka makuualustan koiralle, jos ei välttämättä juuri nuuskumattona halua käyttää.


Valmis matto

Lopuksi vielä maton siistiminen ja se on valmis käyttöön

Sitten hommiin!

Isla vallan innostuu kun matto otetaan esille!

You Might Also Like

0 kommenttia